24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı: Sansür var! Bayram yok!

24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı'nın yıldönümünde sendika ve cemiyetler açıklamalarda bulundu: Gazeteciler hakikatleri yazamıyor ve susuyorsa, konuştuğunda da soruşturmalara uğruyor ve tutuklanıyorsa sansür vardır.

25.07.2020 02:24

Basında sansürün kaldırılışının kutlandığı 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı’nın 112. yıldönümü için çeşitli sendikalar ve cemiyetler açıklamada bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bir açıklama yayınlayarak sansürün resmi olarak kaldırılışının üzerinden 112 yıl geçmesine rağmen 24 Temmuz’u bayram olarak kutlayamadıklarını belirtti ve “Medya üzerindeki baskıların artması, cezaevlerinde bulunan 76 meslektaşımızın özgürlüklerinden mahrum bırakılması, meslektaşlarımızın her gün adliyelerde yargılanması, medya sektöründeki sendika düşmanlığı 24 Temmuz’u bizler için bir mücadele günü hâline getirmiştir. Ülkemizde medyanın yüzde 85’ini kontrolü altına alan iktidar bu düzenleme ile alternatif alanlarda habercilik faaliyeti sürdürmeye çalışan gazetecilere de sansür uygulamaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında İletişim Başkanlığı’na da gazetecilerin özlük hakları üzerinden çağrı yaparak “Basın İş Kanunu’nun bugünün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiği açıktır ancak bu düzenlemeyi medya çalışanlarının köklü ve kitlesel örgütlerini yok sayarak yapmaya kalkarsanız, sorunları büyütmüş olursunuz” diyen TGS, açıklamasını “Bahsettiğimiz bu sorunları çözmek, 24 Temmuz’u bayram olarak kutlayabilmek, gazeteciliği düştüğü yerden kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu yolda daha kararlı yürümek için tüm meslektaşlarımızı sendikada buluşmaya çağırıyoruz. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıkacak, medya üzerindeki baskılar son bulunca kazanan tüm Türkiye olacaktır” şeklinde tamamladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da, “1908 devrimiyle II. Abdülhamid’in yetkileri budandı, sansür kaldırıldı. 24Temmuz bu nedenle Basın Bayramı ilân edildi. 112 yıl sonra bugün sansür memurları yine görevde. Onları da kovacağız. Basın hürdür, sansür edilemez!” ifadelerini kullandı.